SMART CARDS ANGOL NYELVŰ BESZÉLGETŐS JÁTÉK
HALADÓ SZINT

KIKNEK SZÓL A JÁTÉK?

A játék szókincsét és feladványait elsősorban középiskolások, fiatalok és felnőttek számára állítottuk össze. A szerzők két tudásszintet alakítottak ki, így a Smart Cards haladó szintje sikerrel használható közép- vagy felsőfokú vizsgára és érettségire készülésnél valamint haladó szintű felnőttcsoportokban. A szókincset a nyelvvizsgákon gyakran előforduló témák alapján válogattuk, gondosan ügyelve arra, hogy ne csak a fiatalok, de a felnőtt nyelvtanulók is hasznos szóanyagot kapjanak a kezükbe.

HOGYAN JÁTSSZUNK?

A Smart Cards-sorozat Intermediate szintje gazdag illusztrációja és sokszínű nyelvi anyaga révén a haladó nyelvtanulók beszédkészségét fejleszti. A játéktábla egy mozgalmas életet élő lakóházat ábrázol, mely kommmunikációra csalogatja a résztvevőket. A képleíráson túl a játékosok kártyát húznak és különböző nehézségű és jellegű kommunikációs feladatokat oldanak meg angolul (feladványok). Annak van a legtöbb esélye a győzelemre, aki beszél és figyel, rejtvényt fejt és tanácsot ad, magyaráz és vitatkozik - vagy éppen jutalomlépést rabol. Egyedülálló, interaktív és vidám módszer az angol nyelv gyakorlására

mindennapos szókincs gyakoroltatása
nyelvvizsgás témák
újságcikkek szókincse

emberi kapcsolatok, szerelem, barátság
időbeosztás, szabadidő
tanulás, iskola
városi és vidéki élet
egészséges életmód, sport, táplálkozás
utazás, vásárlás, öltözködés
nyelvtanulási metódusok
a munka világa
angol és amerikai kultúrkör - filmek, irodalom, zene, sport, történelem
környezetvédelem, éghajlati változások
globális világunk: multikulturalitás és tolerancia; fogyasztói társadalom
diszkrimináció és elfogadás (nők, gyerekek helyzete a társadalomban)
média : TV, sajtó, reklámok, internet

A ZÖLD KÁRTYÁK a tanítványok nagy kedvencei: a rejtvények! Játékostársad felolvas egy rejtvényt, te kitalálod és előrébb léphetsz. Például: ,,Clouds resting on the surface of land or water. They are hard to see through. It is a typical phenomenon in England." Megoldás: ,,fog" vagy ,,mist". Nagy hatékonyságú szövegértési feladat.

A KÉK KÁRTYÁKON egy-egy szó szerepel, ezt kell elmagyarázni a többieknek angolul. Például: ,,New Year's Eve". Lehetséges válasz: ,,This is the last evening of the year when the whole world celebrates together. People usually drink champagne."Beszédkészség-fejlesztő feladat.

NARANCSSÁRGA KÁRTYÁINKon kreatív beszédgyakorlatok találhatók. ,,Milyen tanácsot adnál annak a barátodnak, aki külföldön szeretne dolgozni?" ..Ha az ismerősödnek nem megy jól az étterme, szerinted hogyan fejleszthetné?" ,,Vagy mit javasolnál annak a barátnődnek, aki vásárlásmániás lett?" Nagyszerű kommunikációs gyakorlat.

A PIROS KÁRTYÁKON az angol nyelvterületek kultúráját, történelmét érintő kérdések szerepelnek. ,,Fel tudsz sorolni olyan országokat, ahol az angol a hivatalos nyelv?" ,,Tudod-e, minek a rövidítése a BBC?" ,,Melyik színész játszotta Forrest Gumpot?" ,,Mi a skótok tradicionális fúvós hangszere?" ,,Milyen sportcsapat az Arsenal?" Mindezeket megválaszolhatod vagy megtanulhatod angolul a meglepetés-csomag segítségével.

A JOKER csomagban a legtöbb kreativitást igénylő feladatunk szerepel, amikor provokatív állításra kell reagálni: vitatkozni vagy egyetérteni. ,,Egyetértesz azzal, hogy csak az izmos pasik vonzók a nők számára?" ,,Mit gondolsz, a környezetvédelem csak a szakemberek dolga?" ,,És vajon igaz az, hogy a művészetnek semmi haszna a világban?" Ilyen és ehhez hasonló problémafelvetésekre kell angolul reagálnod. Magas szintű kommunikációs feladat, a szókincsen túl az önálló véleményalkotást, a vitakultúrát is fejleszti.

A Smart Cards Intermediate játéktáblája gazdagon illusztrált, így a játék során folyamatosan fejleszthető a szóbeli vizsgákon gyakran elvárt KÉPLEÍRÁSI KÉPESSÉG.